Minaret

Een minaret is een toren die vaak naast of bovenop een moskee staat. Het is een herkenbaar kenmerk van de islamitische architectuur en wordt vaak geassocieerd met de oproep tot gebed die vanaf de top van de minaret wordt gedaan.

De eerste minaretten werden gebouwd in de tijd van de profeet Mohammed ﷺ (vrede zij met Hem), maar het ontwerp van de minaret heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld. Tegenwoordig zijn minaretten vaak prachtig versierd en kunnen ze verschillende hoogtes en vormen hebben.

Oproep tot het gebed – De Azan

De belangrijkste functie van de minaret is om de oproep tot gebed te doen, vijf keer per dag, op de tijden van het gebed. Dit wordt de azan genoemd en wordt meestal gedaan door de muezzin, een persoon die speciaal is opgeleid om de azan te doen.

Naast het aankondigen van de gebedstijden heeft de minaret ook een symbolische betekenis. Het staat symbool voor de spirituele hoogte die moslims moeten bereiken, en herinnert hen eraan dat ze zich altijd moeten richten op God en Zijn geboden.

De Minaret
De Minaret van de Fatih Moskee Eindhoven

Spirituele hoogte

In sommige moskeeën zijn de minaretten ook versierd met koranverzen of islamitische inscripties. Dit benadrukt de spirituele betekenis van de minaret en helpt moslims om zich te richten op God en hun spirituele pad te volgen.

Kortom, de minaret is een belangrijk element van de moskee-architectuur en staat symbool voor de spirituele hoogte die moslims moeten bereiken. Het doet dienst als oproep tot gebed en heeft daarnaast een symbolische betekenis. In sommige moskeeën is de minaret ook versierd met islamitische kunst en inscripties die de spirituele betekenis versterken.

Deel deze pagina