Mimbar

De Mimbar is een belangrijk onderdeel van een moskee en is de preekstoel waar de imam tijdens het vrijdaggebed zijn preek geeft. Het woord Mimbar is afgeleid van het Arabische woord “mambra” wat “verhoogde plek” betekent.

De Mimbar is traditioneel gemaakt van hout en heeft (trap)treden, symbolisch voor de verschillende niveaus van kennis en spirituele ontwikkeling. Het wordt vaak versierd met prachtige houtsnijwerk en is soms bekleed met textiel of tapijten.

Het Vrijdaggebed

Onze Mimbar is gemaakt van hout en heeft treden, symbolisch voor de verschillende niveaus van kennis en spirituele ontwikkeling. Het is versierd met prachtige houtsnijwerk en is bekleed met textiel en tapijten.

Tijdens het vrijdaggebed, wanneer de moslims bijeenkomen voor het gemeenschappelijke gebed, staat de imam op de Mimbar en leidt hij de gemeenschap in gebed. Hij kan ook een preek houden om de gelovigen te inspireren en hen te helpen hun spirituele kennis en begrip te vergroten.

De Mimbar Fatih Moskee Eindhoven Content
De Mimbar van de Fatih Moskee Eindhoven

Prachtig element van de moskee

De Mimbar is niet alleen een praktisch hulpmiddel voor de imam om gezien en gehoord te worden tijdens zijn preek, maar het heeft ook een symbolische betekenis. Het symboliseert de hoogtepunten van spirituele ontwikkeling en de noodzaak om te streven naar hogere niveaus van kennis en begrip.

In veel moskeeën wordt de Mimbar gezien als een kunstwerk en is het versierd met prachtige motieven en inscripties. De versieringen kunnen ook verwijzen naar belangrijke figuren uit de islamitische geschiedenis of naar passages uit de Koran.

Kortom, de Mimbar is een belangrijk element van de moskee en biedt een platform voor de imam om de gemeenschap te leiden en te inspireren tijdens het vrijdaggebed.

Deel deze pagina