Islamitische feestdagen

De Islam kent verschillende feestdagen die door moslims over de hele wereld worden gevierd. Hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste Islamitische feestdagen en een korte uitleg over de betekenis ervan.

Alleen het Suikerfeest en het Offerfeest zijn officiële Islamitische feestdagen, de andere feestdagen zijn gedenkdagen die vaak vanuit culturele achtergronden gevierd worden.

Eid al-Fitr (Suikerfeest)

Het feest dat aan het einde van de vastenmaand Ramadan wordt gevierd. Het markeert het einde van de vastenperiode en wordt gevierd met gebeden, het breken van het vasten, het uitwisselen van cadeaus en het delen van maaltijden met vrienden en familie.

Eid al-Adha (Offerfeest)

Het feest van de offerande en wordt gevierd ter nagedachtenis aan het offer dat Ibrahim (Abraham) bereid was te brengen van zijn zoon Ismail (Ishmaël), zoals beschreven in de Koran. Het wordt gevierd met gebeden, het offeren van een dier, het uitwisselen van cadeaus en het delen van maaltijden met vrienden en familie.

Ashura

Dit is een belangrijke dag voor de sjiitische moslims en markeert de dag waarop Imam Husayn, de kleinzoon van de Profeet Mohammed ﷺ, werd gedood in de slag bij Karbala. Het wordt gevierd met gebeden, vasten en rouwceremonies.

Milad-un-Nabi

Dit is de verjaardag van de Profeet Mohammed ﷺ en wordt gevierd met gebeden, het reciteren van Koranverzen en het uitwisselen van cadeaus.

Laylat al-Qadr

De nacht van de Openbaring en wordt beschouwd als de meest heilige nacht in de Islam. Het is de nacht waarop de eerste verzen van de Koran aan de Profeet Mohammed ﷺ werden geopenbaard. Moslims brengen deze nacht door met het reciteren van Koranverzen en gebeden.

Mawlid al-Nabi

Een andere feestdag ter ere van de verjaardag van de Profeet Mohammed ﷺ. Het wordt vooral gevierd door soennitische moslims en wordt gevierd met gebeden, het reciteren van Koranverzen en het uitwisselen van cadeaus.

Deel deze pagina